Masai


Masai (Maasai) su narod istočno-sudanske porodice naroda (Nilsko-saharska), ogranak Nilota, danas nastanjen u području Kenije i Tanzanije.


Masai su izvorno pravi polu-nomadski pastirski narod, koji se za ispašom pokreće za svojim stadima stoke. Tek su se u Tanzaniji neke grupe Masaja počele baviti agrarnim poslovima. Godine 1959., prema Haileyu (navodi Marlene M. Martin), posjedovali su nekih 700,000 grla stoke, i uz nju velima stada ovaca, koza i kokoši.


Temeljna socijalna jedinica je kraal sastavjen od poliginijskih obitelji, 20-50 kraalova čini selo, također zvano kraal (boma, enk-ang). Među Masajima postoji sistem dobnih razreda, u kojima su muškarci podijeljeni u 3 grupe: mladiće, ratnike (moran) i starce. Postankom ratnika, mladić mijenja boravište, i odlazi u posebno selo zvano manyatta. U manyatti žive ratnici njihove majke, sestre i neinicirane djevojke-ljubavnice. Nasuprot manyatti kraal se sastoji od oženjenih 'staraca' (muškarci koji više nisu ratnici) i njihovih obitelji. Ratnik kojemu je dužnost štititi selo (pleme) nikada nije ženjen. Tek isluženi ratnik smije se oženiti, nakon čega napušta manyattu i odlazi u kraal.


Katolička misija Dakawa u Tanzaniji osnovana je 2. veljače 2004. godine. Osnovali su je don Nikola Sarić i don Dražan Klapež.Don Nikola Sarić živi i djeluje kao misionar u Africi već više od 35 godina.Don Dražan Klapež je od 1982. godine misionar u Africi.Cijeli svoj boravak posvetili su pomaganju i djelovanju u plemenu Masai.


"Pripadnici plemena Masai u potpunosti ovise o kravama, zbog svoje ishrane u kojoj su jedini sastojci: kravlje mlijeko, krv i meso, i za Masaia nema veće dragocjenosti od ove životinje. Prema njihovom vjerovanju, svaki drugi rad osim čuvanja krava ispod je ljudskog dostojanstva. Čovjeku još jedino dolikuje da se bori protiv napasnika - lavova, leoparda i hijena." kaže don Dražan.


Masai žive u kućama od blata,bez struje i vode.Žene čuvaju djecu ,dok muškarci idu na ispašu sa stokom.Više o samom životu Masaja pogledajte u prilogu koji je ispričao don Nikola.

"Molite i vi i vaše će se srce ispuniti ljubavlju kako biste mogli ljubiti siromašne oko vas."


Majka Terezija